V Bulharsku se každoročně spotřebuje více než 400 000 tun jogurtu. Tradiční bulharský jogurt je výjimečný právě díky příznivému mikroklimatu země, což potvrzují odborníci z oficiálního státního bulharského výzkumného centra "LB Bulgaricum".
Jogurt má vysokou nutriční hodnotu. To je způsobeno přítomnosti živých kultur Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus thermophilus. Živé kultury jsou nesmírně důležité pro správné fungování nervové a trávicí soustavy. Jogurt je také nepostradatelným zdrojem vápníku pro lidi, kteří trpí nesnášenlivostí laktózy, stejně jako pro ženy středního věku, které často trpí deformitou kostí v důsledku nedostatku vápníku.
Jakmile přijdete na kloub některým z jeho hlavních zdravotních výhod, nebudete váhat a určitě jej zahrnete do svého jídelníčku. Jeho denní konzumace se podílí na vysoké hodnotě tzv. indexu dlouhověkosti, a to nejen díky obsaženým antioxidantům.
Pravý 100% bulharský jogurt obsahuje fosfor, bílkoviny a vápník – prvek potřebný pro zdravé zuby a kosti. Šálek pravého bulharského jogurtu denně poskytuje 49 % denní dávky vápníku, 12 % hořčíku a 18 % draslíku. Tyto minerály jsou nepostradatelné pro hned několik biologických procesů: regulace krevního tlaku, metabolismus a zdraví kostí.
Bulharský jogurt má také kosmetické a léčebné účely:
• jako vlasová maska – hydratuje a vyživuje vlasy
• regeneruje pokožku po jejím vystavení slunci
• pomáhá v případě průjmu, při léčení infekcí močových cest a může být účinným spojencem proti pálení žáhy
• používá se také při výrobě kosmetiky a krémů